Objavljena Antologija slovačkog aforizma na srpskom jeziku

Pin It

Poslednjih dana prethodne godine iz štampe je izašla Antologija slovačkog aforizma pod nazivom „Munje i gromovi“. Priredjivač i prevodilac knjige Aleksandar Čotrić odlučio se za ovaj naslov zbog simbolike sadržane u nazivu slovačke himne „Munje iznad Tatri“ i karakteristike aforizma koji, prema rečima profesora Univerziteta Ratka Božovića - „zaiskri kao blesak groma“.

Nije reč samo o prvom delu takve vrste na srpskom jeziku, već o prvoj antologiji slovačkog aforizma uopšte. Na oko tri stotine strana knjige nalazi se više od dve i po hiljade kratkih i duhovitih misli 45 slovačkih aforističara. Predstavljeni su najpoznatiji slovački humoristi i satiričari, među kojima i Tomaš Janovic, Milan Lasica, Stanislav Radič, Milan Lehan, Ondrej Kalamar, Vlado Javorski i Milan Kupecki, koji ističe da su „aforizmi romani budućnosti“. U Antologiji su zastupljeni i pisci slovačkog porekla iz Srbije: Miroslav Demak i Martin Prebuđila iz Stare Pazove i Stevo Bzdilik iz Loznice.

Recenzent Vitomir Teofilović ističe da je Antologija slovačkog aforizma „riznica umnih opaski, prožetih žestinom satire i raskošnim humorom“, te da „nema sfere iskustva i znanja koja nije tamatizovana, jer sadrži jezgrovite i slikovite refleksije o politici, istoriji, filozofiji, sociologiji, psihologiji...“ U opširnog recenziji Teofilović je pružio uvid u istorijat slovačke književnosti od najranijih vremna pismenosti do autora koji stvaraju u našem vremenu.

Izdavač Antologije je „Srpska reč“ iz Beograda koja je pre dva meseca objavila i Antologiju češkog aforizma „Knedla u grlu“ koju je, takođe, priredio i preveo član Beogradskog aforističarskog kruga Aleksandar Čotrić.

Korice Antologije „Munje i gromovi“ osmislio je karikaturista Tošo Borković, a autori pogovora su Radomir Andrić, Mirjana Vladisavljev, Milan Kupecki, Martin Prebuđila i Slobodan Simić, obaveštava Beogradski aforističarski krug.

Krajem prošle godine je u Uzdinu promovisana publikacija Antologija rumunskog aforizma.

POLITIKA