Slikar Jan Glozik izlaže u Prešovu

Pin It

Samostalna izložba dela slikara naivne umetnosti Jana Glozika iz Kovačice pod nazivom “Nostalgija” otvorena je u petak 31. januara u novoj galeriji MUR u Prešovu u Slovačkoj republici. Postavka obuhvata kako najnovije radove poznatog umetnika, tako i dela koje je ranije uradio. Ukupno je izloženo oko 30 slika. Izložbu je u prisustvu velikog broja ljubitelja umetnosti otvorila kustos Viera Žakova a prustnima se obratio i sam autor Jan Glozik.

Ime jana Glozika poznato je širom sveta. Stvara više od 40 godina i član je galerije naivne umetnosti u Kovačici. Osnovne teme njegovih slika su seljaci, njihov rad u polju i dvorištu, običaji vezani sa seljačke radove, kao i svetkovine i vesele zgode iz života Slovaka, koji su pre dve stotine godina došli u ove krajeve u potrazi za boljim životom. Poznat je i po tome što je uradio ciklus slika velikog formata. Imao je više od 40 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Za svoj rad dobio je mnoga priznanja i nagrade.

Prepoznatljive i jedinstvene slike Jana Glozika jubitelji umetnosti imaće prilike da u galeriji MUR u ulici Tkačskoj u Prešovu pogledaju do 29. marta.

POLITIKA