Za sada bez ovogodišnjeg Svetskog prvenstva u banatskim šorama

Pin It

U standardnom terminu – prvog vikenda u julu – se Svetsko prvenstvo u banatskim šorama neće održati, potvrdili su vest organizatori šampionata koji se svake godine održava u Tomaševcu.

Domaćini, inicijatori i organizatori iz prestonice banatskih militara, razmišljaju o tome da se jubilarno 20. svetsko prvenstvo u banatskim šorama održi u nekom od naknadnih tremina, krajem leta.

Na dosadašnjih 19. prvenstava tri najuspešnije ekipe sa najviše trofeja i osvojenih šampionata su Marijevo iz Tomaševca, Orlovi iz Orlovata i Čoke iz Tomaševca. Prvenstva su osvajali i novosadski klubovi a od ekipa iz inostranstva na ranijim šampionatima redovni učesnici bili su takmičari iz Radimne u Rumuniji, selu sa većinskim srpskim življem.

Šore su jedina kolektivna autentična igra na prostoru srpskog dela Banata, svetsko nematrijalno kulturno blago koje za sada nije nominovano u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije a koji trenutno sadrži 27 elemenata.

Slična ali po mnogim pravilima i različita sportska igra oina postoji u Rumuniji. U komšijskoj zemlji se održava i šampionat Rumunije u oini. Oni koji su se oprobali u obe igre smatraju šore za jednostavniju, dramatičniju i dinamičniju igru a samim tim i za gledanje i praćenje zanimljiviju.

POLITIKA